Welke activiteiten kunnen er ondernomen worden?
Golf.
Kuşadası Golf Resort is perfect gelocaliseerd op 2 kilometer van onze villa. Het ligt bovenop een heuveltop, 250 meter boven zeeniveau en heeft rondom uitzicht op de Aegeïsche Zee, Kuşadası, het Milli Park en de omliggende kleinere dorpen. Ook vanaf hier kunt u genieten van prachtige zonsondergangen.
Helaas is nu duidelijk geworden dat de oplevering ongeveer een jaar uitgesteld is en dat er pas vanaf mei 2012 op de volledige 18 holes baan gegolfd kan worden.
WATERPARK AQUA FANTASY
Meer dan 25 sensationele en kolossale glijbanen verwelkomen je zodra je Aqua Fantasy Waterpark binnentreedt.
Niet voor niets wordt dit waterpark als de nummer 1 van Turkije beschouwd.
Je kunt niet alleen gebruik maken van de meest spectaculaire glijbanen en zwembaden, maar ook meedoen aan een actief sportprogramma zoals Water Volley en Water Aerobics. Bovendien is er de gehele dag een live-dj aanwezig en worden er regelmatig shows gegeven om jou een onvergetelijke vakantie te bezorgen.
ADALAND
Adaland kenmerkt zich doordat het een combinatie biedt van een groot waterpark, een dolfijnen park en een onderwaterpark. Het behoort hiermee tot de top van de parken in de gehele wereld en ook al ben je zelf niet van zins de glijbanen af te glijden er is volop te zien in het dolfijnenpark en ook de aqauria zijn weergaloos.
Samen zwemmen met dolfijnen is hier mogelijk, zoals wij in Nederland dat eigenlijk enkel kennen van het park op Curacao. Gecombineerd met de prachtige onderwater aquaria is bij dit park dus eigenlijk sprake van een combinatie van het Dolfinarium en Sealife.
Wat is er in de omgeving te zien?
Kuşadası ligt aan een mooie baai in de Egeïsche zee met mooie stranden en daarmee een goede plek voor een zorgeloze strandvakantie.
Kuşadası staat eigenlijk model voor vele andere badplaatsen in Turkije: luxe hotels en appartementencomplexen met uitzicht op zee, een gezellig centrum dat gedomineerd wordt door een oude, pittoreske vissershaven en een wandelpromenade of boulevard. Daar omheen kleine, smalle straatjes met talloze winkeltjes en restaurants.
Kervansaray
Het meest typerende gebouw van Kuşadası is natuurlijk de "Kervansaray". Gebouwd in 1618 door de Grand Vizier "Oküz Mehmet Pascha", die ook verantwoordelijk was voor de bouw van de stadsmuren en de grootste moskee. Het gebouw is eigenlijk een Ottomaans fort, dat gebruikt werd ter bescherming van karavanen en de zeehandel. Stel je voor hoe dat er vroeger uitgezien moet hebben als karavanen arriveerden uit het verre oosten, India en zelfs China, met hun kostbare lading van exotische producten en hun mysterieuze begeleiders. Kamelen, paarden, ezels, wagens, menners en natuurlijk de kooplui zelf. Hier kwamen ze in aanraking met de zeelui uit Europa. Hier werd zwaar handel gedreven, er werden ervaringen en verhalen uitgewisseld. Natuurlijk werd er gegeten, gedronken en gefeest. De "Kervansaray" heeft het allemaal meegemaakt. En nog steeds wordt er gefeest, want het gebouw is tegenwoordig de locatie waar meerdere keren per week de "Turkse Avond" wordt gehouden. Folklore, zangers, dansgroepen en natuurlijk de buikdanseressen treden hier dan op, in de meest originele omgeving die je voor zo'n avond zou kunnen wensen. Ben je in Kuşadası, dan is het de moeite waard hier even binnen te lopen.
Hoe druk het in het centrum ook mag zijn, zo gauw je door de poort de binnenplaats opgelopen bent, ben je in een andere dimensie terechtgekomen. Laat je fantasie even op de loop en zwijmel naar het rijke verleden. Waarschijnlijk zal je weer snel uit je dagdromen ontwaken, doordat je "yes, please" hoort van één van de verkopers. In het gebouw is namelijk ook een mooie tapijten- en goudzaak. Je kan op het terras ook iets drinken of gewoon even rondkijken. Maar ga even naar binnen,want is het de moeite waard!
Cruisehaven (Liman)
De cruiseschepen in de haven vormen één van de grootste attracties van Kuşadası. Zelden kun je zoveel, zo vaak en zo dichtbij de mooiste en grootste cruiseliners ter wereld bekijken. Vanaf de Atatürk Bulvari en het duiveneiland heb je bijvoorbeeld een prima uitzicht op wat er aanmeert en vertrekt. De twee lange aanlegsteigers bieden soms wel plaats aan vijf of zes schepen tegelijk. Het record ligt rond de tien "liners" op een dag aangemeerd in de haven. Dan weet je niet wat je ziet. Soms is het zo druk dat de schepen voor de stad in open zee voor anker gaan en de passagiers met kleinere bootjes op en neer worden gebracht. Natuurlijk zijn er ook stille dagen en zie je praktisch geen schip.
Tot 2001 legden er zo'n 1800 luxe cruisers per seizoen aan. Dat aantal zakte dramatisch na de aanslagen in New York. Maar tegenwoordig loopt dat aantal weer op tot bijna het oude niveau van weleer. Meestal lopen de schepen vroeg binnen en verlaten de haven in de loop van de middag. Hun gasten brengen een bezoekje aan Efeze en vertrekken dan alweer vrij snel, op naar de volgende haven.
Er zijn ook schepen die ‘s avonds aankomen en de volgende dag pas vertrekken. De "Grand Princess", de "Emerald Princess" en nog enkele van werelds mooiste schepen, komt hier bijna wekelijks. Maar ook de schepen van de "Holland-America Line” verschijnen regelmatig voor de kust. "Celebrity-cruises", de "Renaissance", de "Costa Victoria" en vele andere bijzonder imposante zeegodinnen bezoeken deze haven. Kom je naar het centrum van Kuşadası, neem dan je camera mee. Zeer fotogenieke uitzichten.
Jachthaven (Marina)
Altijd de moeite waard om te bekijken; jachthavens in het Middelandse zeegebied. Dat geeft altijd een prettig vakantiegevoel. Zo ook bij deze, één van Tukije zijn grootste Marinas.
Direct bij binnenkomst van Kuşadası kan je de jachthaven aan de rechterkant niet missen. Meer dan 420 ligplaatsen (+200 ligplaatsen op het droge) voor jachten tot 55 meter. Meer dan 3000 jachten per jaar doen deze haven aan. Het is een heerlijke wandeling langs de kade van de Marina. Je kijkt je ogen uit aan al dat dure speelgoed. Er liggen hier excursie-of rondvaartboten, speedboten, zeilboten, zeil- en motorjachten, catamarans en ferries voor anker.
De Marina heeft een paar kleine, rustige terrasjes. Verder wat winkeltjes, een zwembad, grote supermarkt en alle faciliteiten die een moderne jachthaven moet hebben. Deze haven heeft dan ook een blauwe vlag. Dat betekent dat het wel goed zit hier.
Vanaf de jachthaven naar het centrum is het ongeveer vijftien tot twintig minuten lopen langs de boulevard. Er is een taxistandplaats bij de ingang en mini-busjes (Dolmuş) komen ongeveer iedere paar minuten langs.
Markt "Pazar"
Turkije is het land van de "markt". Geuren en kleuren bepalen hier het beeld. Je staat verbaasd van alle verse producten die je hier kunt aantreffen. Groente, fruit en kruiden die van prima kwaliteit zijn. Zie het alsof het gisteren geplukt is en vandaag op de markt gehandeld wordt. Alle boeren en buitenlui trekken naar het centrum om hun waren aan te bieden. Het is altijd een bontgekleurd gezelschap op zo’n markt en dat is in Kuşadası geen uitzondering.
De bevolking doet het meeste van zijn inkopen op de markt. De prijzen zijn voor Nederlandse en Belgische begrippen heel laag. Voor een paar euro kan je soms meer kopen dan je kan tillen. Dat is de reden dat er om je heen diverse handkarretjes ziet op de markt. Op woensdag van elke week is de grote textielmarkt in de stad. Heel toeristisch Kuşadası trekt er deze dag op uit. De hotels stromen leeg en het centrum loopt vol. Een drukte van belang!
Dinsdag : Groente en fruit markt
Woensdag: Textielmarkt
Vrijdag : Groente en fruit markt.
Veel plezier en vergeet je handkar niet
Oude volkswijk
Aan het eind van de grote winkelstraat, de "Barbaros Hayrettin Bulvari", ga je rechtsaf naar boven. Hier zie je een Y-splitsing. Beide wegen lopen vrij steil omhoog. Hier loop je de oude woonbuurten van Kuşadası in. Twee minuten vanaf het toeristische winkelcentrum, sta je opeens in het echte Turkije. Zo ziet het echte Turkije er uit. De moeite waard om er even doorheen te lopen of te klimmen. Zo krijg je tenminste een indruk van hoe een oude volkswijk eruit ziet. De mensen zijn aardig en niet opdringerig, zoals sommigen in de winkelstraten.
Tips:
Wat zelf meenemen bij een bezoek aan ons huis?
We merken dat Turkije en zeker Kuşadası al enorm verwesterd is en dat je vrijwel alles wat je bij ons kunt vinden ook hier in de supermarkt kunt vinden. Alleen zijn een aantal produkten zoals snelfiltermaling koffie, Hollandse kaas en alcohol nogal prijzig. Dit komt omdat het importprodukten zijn en alles wat geïmporteerd wordt in Turkije is duur.
Het huis heeft alles op het gebied van beddengoed, handdoeken en keukenapparatuur, dus we hebben het echt over gebruiksgoederen.
In de keuken hebben we een Nederlands koffiezet apparaat Dus stel je prijs op een lekker bakje koffie neem de koffie dan uit Nederland mee.
Koffiefilters zijn voldoende aanwezig.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor het borreltje na het avondeten. Ook dit is prima verkrijgbaar in Turkije, maar relatief duur, zoals overigens alle alcoholische dranken. Nu zijn er natuurlijk beperkingen aan wat je mag invoeren, maar het is aantrekkelijk om eventuele sterke drank op Schiphol of in het vliegtuig aan te schaffen. Wij roken zelf niet en het huis is ook rookvrij, maar voor sigaretten geldt hetzelfde. De globale invoernorm ligt op 1 slof per persoon boven de 18 en voor sterke drank is dit 1 liter.
Kijk voor de exacte eisen bijvoorbeeld op
http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/buitenland/60705-douanebepalingen-turkije.html.
Ben je een liefhebber van een lekker stukje Hollandse kaas dan is dit ook iets wat beter mee te nemen is vanuit Nederland. Ook ander zoet broodbeleg als appelstroop, pindakaas en hagelslag kun je het beste meenemen.
Het traditionele Turkse ontbijt bestaat uit brood met kaasjes, veel tomaat en komkommer en bijvoorbeeld honing of marmelade.
Een vakantie in Turkije is echt niet compleet als je geen bezoek hebt gebracht aan een origineel Turks badhuis.
Dit is misschien wel je méést Turkse ervaring en zeker een van de leukste. Veel mensen vinden het idee dat je door een onbekende gewassen wordt een beetje eng. Maar als ze zich dan toch hebben laten overhalen, vindt bijna iedereen het voor herhaling vatbaar. Het is een weldaad voor het lichaam en je voelt je als herboren. Je bent je leven lang nog nooit zo schoon (proper) geweest.
Wat is een Hamam?
Een Hamam is eigenlijk gewoon een openbaar badhuis op z'n oosters. Het heeft eeuwenlange tradities en vindt zijn oorsprong in de oude Romeinse baden. Arm, rijk, notabelen of dorpsmensen, man of vrouw, iedereen gaat naar het badhuis. Maar het is ook meer dan alleen maar de plaats waar je een wasbeurt krijgt. Het hoort bij het normale sociale leven. Een 'meetingplace', een uitje.
Wat doe je in een Hamam?
Als je binnenkomt, wordt je naar je kleedruimte begeleidt. Daar ligt een pestemal (lende-doek) voor je klaar, die je om je middel draait(heren) of net onder je oksels(dames). Vergeet je "nalin" niet aan te doen. Dit zijn de slippers. Die zijn niet overbodig, want natte marmeren vloeren zijn spiegelglad. En het is een stuk hygiénischer. Dan ga je naar de "hararet", de warme ruimte waar het wassen en masseren plaats vindt. Maar eerst ga je lekker op temperatuur komen. Je spoelt jezelf een beetje af, ook om af te koelen. En dan warm je weer op, want het is warm in een Hamam. Niet zo warm als een sauna, maar warm genoeg. En dat is ook de bedoeling, want je moet zweten. Je huid, je poriën moeten zich openen. Dan wordt je gewassen met een "Kese". Een handschoen van gevlochten (paarden)haar. Je ziet het vuil en dode huidcellen in rolletjes van je huid afkomen. Dan is het de bedoeling dat je jezelf schoonspoelt. Vervolgens kom je weer terug op de grote marmeren plaat. Nu ga je gewassen worden. Een soort "kussensloop", vol met heerlijke olijfzeep, wordt over je lichaam gewreven. En je verdwijnt onder een dikke laag schuim. Dan krijg je de bekende Turkse massage (eigenlijk een goede wasbeurt). Hierna spoel je jezelf weer helemaal schoon en ga je weer terug naar je kleedruimte. Je natte "pestema" heb je inmiddels in de "hararet" achtergelaten en je hebt een droge handdoek omgedaan. Dan krijg je nog een handdoek om je schouders en een om je hoofd. Je begint zo aardig op de sultan te lijken. En dan krijg je in je kleedhokje uiteraard nog een glaasje thee. Kwartiertje weer helemaal tot rust- en op temperatuur komen en klaar is kees!
Er zijn badhuizen die dan nog een oliemassage aanbieden. Dit is wel heel lekker, maar hoort natuurlijk niet. Je bent inmiddels hartstikke schoon en dan smeer je je poriën weer vol met olie. Dat is niet helemaal de bedoeling. Door de warmte en het zweten heb je ontzettende dorst gekregen en kan je het beste maar wat gaan drinken.
Waar moet ik heen?
Kuşadası heeft verschillende Hamams. De meest populaire is de "Belediye Hamam" oftewel de Gemeente Hamam. Van de oude badhuizen is dit de grootste en mooiste. Echt de moeite waard om te bezoeken.
Ook in het "Kaleiçi",achter de grote moskee bevindt zich een kleinere Hamam en ook deze is drukbezocht.
Net buiten Kuşadası richting Kustur Beach vinden we een nieuwe Hamam, die gebouwd is in oude stijl. Deze is te bereiken met de Dolmus of taxi.
Wat moet ik aan in een Hamam?
Nou,niks eigenlijk alleen je handdoek. Maar als je je daar niet comfortabel in voelt mag je ook je zwembroek, bikini of badpak aan doen.
Zijn mannen en vrouwen gescheiden?
Origineel wel,maar in de Hamams waar ook veel vakantiegangers komen,mag je gewoon met je man of je vrouw samen naar binnen. Wel weren ze dan vaak alleenstaande (lokale) mannen. Maar desnoods is er in de "Belediye Hamam" nog een tweede "hararet". Je kan deze zelfs ook privé afhuren.